top of page
Ara
erenandinc

Sosyal İçerik Üreticileri ile Mobil Uygulama Geliştiriciler İçin Yeni Vergi İstisnası

Güncelleme tarihi: 21 Ara 2023



Merhaba, 12 Ocak 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre, sosyal ağlarda içerik üreticisi olan veya mobil uygulama geliştirip uygulama pazarında sunan, uygulamalardan ve uygulama içi reklamlardan gelir elde eden şahıslar için özel bir istisna sağlanmıştır. Herhangi bir şekilde muhasebe, katma değer vergisi, beyanname gibi prosedürlere gerek kalmadan direkt banka hesabınıza yatan paradan vergi kesintisi yapılacak ve hem daha önce yaşananlar gibi cezai durumların önüne geçilecek hem de vergi kaçakçılığının önüne geçilecek. Aslında gayet yerinde, hatta geç kalınmış bir uygulama. Adım adım, tüm detaylarıyla anlatmaya özen göstereceğim. İlk adım; vergi dairesine dilekçe vermek. İlgili dilekçeye aşağıdan ulaşabilirsiniz.


Yazının yazıldığı tarihte vergi dairesine elden dilekçe vermek gerekiyordu, artık "Dijital Vergi Dairesi" üzerinden E-Devlet ile giriş yaparak arama kısmına "Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihaz Uygulama Geliştiriciliği" yazarak dilekçenizi kolayca verebilirsiniz. Yine de elden verilmesi gereken bir durum olursa, aşağıdaki dilekçeyi kullanabilirsiniz.



İnteraktif vergi dairesi üzerinden E-Devlet ile giriş yaparak "Genel Amaçlı Dilekçe" yazarak dilekçenizi gönderebilir, veya ilgili formu doldurup ikametgahınıza göre bağlı olduğunuz vergi dairesine elden teslim edebilirsiniz. Bu işlemden sonra vergi dairesi size bir istisna yazısı verecektir.


İstisna yazısını aldıktan sonra, banka hesabıyla bu istisna yazısını ilişkilendirmek gerekecek. Bankanın Türkiye'de kurulu bir banka olması şarttır, yabancı bankalar kabul edilmiyor. Tavsiyem, kullanmış olduğunuz banka hesabını değil, başka bir banka hesabı ile ilişkilendirmeniz. Çünkü vergi istisnası tanımlanan hesaba yatan her para için %15 vergi kesintisi uygulanacak. Anneniz, babanız, arkadaşınız size para yollarsa dahi %15 kesinti uygulanmış olur. Bu hesabı sadece gelirlerinizi tahsil etmek için kullanmanızda fayda var. Hali hazırda kullanmış olduğunuz hesabınızı kullanmanız durumunda, bankaya istisna yazısını verip hesabınızı ilişkilendirirseniz, bir ay içerisinde vergi dairenize bilgi vermeniz gereklidir. Bu durum, başka bir hesap açıp onu da kullanmaya başlarsanız da geçerlidir.


Vergi istisnasından faydalanabileceğiniz tutar, her yıl açıklanan gelir vergisi diliminin 4. basamağı olacaktır ve bu tutar 2022 yılı için 880.000 TL'dir. Bu tutara kadar sağladığınız gelirler, %15 olarak vergisi düşülüp hesabınıza aktarılacaktır.


Hali hazırda vergi mükellefi olup, başka bir işle meşgul olmanız durumunda da, yaptığınız işten bağımsız olarak bu istisnadan faydalanabilirsiniz.


İstisna kapsamındaki faaliyetiniz için, her gelirinizi vergi dairesinde kayıtlı olan banka hesabınızdan tahsil etmeniz şarttır. Nakit olarak, veya başka banka hesabınız üzerinden vergi kesintisi yapılmadan gelir elde ettiğinizin tespiti durumunda, yararlandığınız tüm haklar o yıl için iptal edilip, ağır cezalar kesilecektir. Sonraki yıl tekrar istisna kapsamına girebilirsiniz.


İstisna kapsamındaki kişilere yapılacak ödemelerde, ekstradan gelir vergisi tevkifatı (stopaj) kesintisi yapılmayacaktır.

İstisna şartlarından, şirketler faydalanamayacak olup, gelir vergisi mükellefleri yani şahıslar faydalanabilecektir.


Önemli notlardan birisi de şu; örneğin, bir mobil uygulama geliştirdiniz ve bir yazılım şirketine sattınız. Bu satış, istisna kapsamında değildir fakat yayıncı firmayla ortak çalışırsanız istisna kapsamında değerlendirilir.

İstisna, sadece mobil uygulama geliştirilmesi işi için geçerli olup, bilgisayarlar için uygulama geliştirilmesi, istisna kapsamına dahil değildir.


Sosyal ağlardan elde edilen reklam, sponsorluk, bağış, bahşiş, hediye, ücretli abonelik gibi gelirlerin tamamı, istisna kapsamına dahildir ve istisna avantajlarından faydalanılabilir.


Döviz cinsinden kesinti yapılması durumunda, hesaba yatırılan tutarın, o tarihteki Merkez Bankası döviz alış kuru karşılığı dikkate alınarak gelir vergisi kesintisi yapılacaktır.


İstisna yazısı alınmadan gelir elde edilmesi durumunda, normal prosedürler olan defter tutma zorunluluğu ve normal kanunlara göre vergilerin ödenmesi gerekmektedir.


Ayni gelir elde edilme durumu; önemli ve dikkatten kaçabilecek konulardan birisi. Ayni gelir, size ödemenin para ile değil, bir mal ile yapılması demektir. Örneğin, size bir firma tarafından 10.000 TL'lik bir hediye gönderildi. Aynı ay içerisinde hesabınıza 10.000 TL yatırıp, vergisini kestirmeniz gerekiyor. Eğer ayın son 7 günü içerisinde gelirse, ertesi ayın 2. gününe kadar süreniz bulunmakta. Bu durumun yapılmaması durumunda, istisna şartları ihlal edilmiş sayılacak ve ceza kesilecektir.



Ek olarak değinmek istediğim noktalar;


Eğer hesabınıza yatmayı bekleyen bir tutar varsa, hesabınıza yatmadan önce istisna yazısı ve banka işlemlerini halledin.


Eğer son birkaç ay içerisinde istisna yazınız olmadan tahsil ettiğiniz bir tutar var ise, o tutarı banka hesabınıza yatırıp vergisini kestirin, ileride sıkıntı yaşayacak olursanız bir ihtimal iyi niyet göstergesi olarak kullanılabilir.


Size gider pusulası ile yapılacak ödemelerde vergi kesintisi yapılmaması hususunu unutmayın, 2 kez vergi kesintisi yaşanmasın.


Henüz böyle bir istisna ilk defa oluyor, sistem bazı noktalarda henüz oturmadı. Şu an bu istisnayı aldığınız zaman gelir vergisi mükellefi olarak görünüyorsunuz ve sizin için devlet tarafından 4B Bağkur sağlık sigortası açılıyor. Bunun 2022 yılı için aylık ödeme tutarı 1.476,18 TL'dir. Eğer başka yerde tam zamanlı sigortalı çalışıyorsanız, başka bir işiniz varsa ek bir ödeme çıkmaz fakat sadece bu yolla gelir elde ediyorsanız buna çok dikkat edin. Elde edeceğiniz gelir bu tutarı ödemenize değmeyebilir, hatta borçlu bile çıkabilirsiniz. Bu istisnadan yararlanan şahıslar için otomatik olarak bağkur açılması ivedilikle değiştirilmesi gereken bir durum. Bunun düzeltilmesini bekleyebilirsiniz.


"300 TL değil mi, 1000 TL değil mi, kimsenin dikkatini çekmez, uğraşmayım bunlarla!" diyorsanız, evet belki dikkat çekmez, belki başınız ağrımayabilir fakat asla bunu yapmanızı tavsiye edemem. Size bunun maliyeti çok daha yüksek olabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı bu konudaki tedbir ve incelemeleri haklı sebeplerle çok artırmış vaziyette.


Bu konuda genel olarak çok sorulan ve merak edilen hususları paylaşmaya çalıştım. Daha detaylı sormak istediğiniz sorular için yorum yazabilir veya e-mail üzerinden iletişime geçebilirsiniz.











445 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page