top of page
Ara
erenandinc

Esnaf Muafiyet Belgesi İle Satış Yapmak - İşletme Sahibi Olmak


Merhaba, sizlere esnaf muafiyet belgesi ne işe yarar, nasıl kullanılır, sizlere ne avantajlar sağlar ve bunu nasıl yapacağınız gibi konulara değineceğim. Keyifli okumalar dilerim.

Esnaf Muafiyet Belgesi Ne İşe Yarar?

Esnaf muafiyet belgesi almak, evde üretilen ürünlerin cüzi bir vergilendirme ile satışını yapabileceğiniz anlamına geliyor. Bu avantajdan faydalanmak için bir iş yeriniz olmamalı, satışını yaptığınız ürününüzü evinizde üretiyor olmanız ve sanayi tipi bir alet kullanmıyor olmanız gerekmektedir. Eğer yapacağınız iş, esnaf muafiyet belgesiyle yapabileceğiniz bir iş ise, işinizi büyütene kadar kesinlikle değerlendirmeniz gereken bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Sizlere ciddi vergi avantajları sağlayıp maliyetlerinizi düşürmenizde büyük yardımı olacaktır.

Nasıl Kullanılır?

Günümüzde esnaf muafiyet belgesi ile ağırlıklı olarak internet üzerinden satış yapılıyor. Shopier, Instagram gibi platformlardan yasal olarak ve verginizi ödeyerek satış yapmak için bu belgeyi kullanabilirsiniz. Kullanmak için herhangi bir bankaya gidip, ticari bir hesap açtırmak gerekiyor. Hesap açtırırken muafiyet belgesini bankaya vermeniz gereklidir. Bu banka hesabını sadece yaptığınız iş için kullanmanız önemli.

Avantajları Nelerdir?

Esnaf muafiyet belgesinin birçok avantajı bulunmakta. Bunların ilki vergi avantajı. Normalde %15'ten başlayan gelir vergisi, esnaf muafiyet belgesi sahipleri için %4 seviyesinde. Eğer yanınızda bir işçi çalıştırırsanız, bu oran %2'ye düşmekte. Hesabınıza gelen paralardan, banka direkt olarak %4 oranında vergi kesintisi uygulayıp, sizin adınıza devlete ödeyecek.

Not: Bazı internetten satış platformlarında dükkan açmak isteyebilirsiniz. Platformlardan bazıları bu belgeyi kabul ederken, bazıları etmemekte. Örneğin Trendyol şimdilik bu şekilde dükkan açılmasına izin vermiyor fakat n11 izin vermekte.

Belgeyi Alma Süreci Nasıldır?


İnteraktif vergi dairesi üzerinden e-Devlet şifresi ile giriş yapın.

Sol üstte çıkan arama kısmına “Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Talep Dilekçesi” yazarak veya

İşlem Başlat > Mükellefiyet İşlemleri > Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Talep Dilekçesi

sıralaması ile giderek ilgili kısma girebilirsiniz.

Öncelikle faaliyetinizin ne olduğunu yazınız.

Motorlu nakil vasıtası kullanıyor musunuz? Hayır. Faaliyetinizi seyyar/gezici olarak mı yapıyorsunuz? Hayır. İşçi-çırak veya kalfa çalıştırıyor musunuz? Hayır. Pazar takibi suretiyle mi faaliyette bulunuyorsunuz? Hayır. İnternet ve benzeri elektronik ortam üzerinden satış yapıyor musunuz? Evet. Faaliyetinizi kamu kurumlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde kermes, festival, panayırlarda mı yapıyorsunuz? Hayır. Faaliyetinizi sabit iş yerinde mi yapıyorsunuz? Hayır.

İşlemleri onaylayıp belge talebinde bulunabilirsiniz. Vergi dairesinden belgenizin detayları için aranabilirsiniz.

342 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page